Finale bošarkaškog prvenstva BiH

Utakmicom koja će se održati večeras u sarajevskoj dvorani “Mirza Delibašić” započeće finalni obračun dva najbolja košarkaška kluba u BiH u posljednjoj deceniji.

Sudar Bosne i Širokog već je krupnim slovima upisan u knjigu sportskih derbija a rivalstvo Sarajlija i Širokobrježana već godinama obilježava takmičenja u košarkaškom prvenstvu BiH. Kao i mnogo puta ranije, i ove godine o oba pehara odlučiće Bosna i Široki. Prvi je već u vitrinama u Hamze Hume 2, dok za drugi, onaj najvažniji, predstoji borba do posljednje kapi znoja.

U finalnoj seriji Bosna ima prednost domaćeg terena koja se mnogo puta do sada pokazala presudnom, ali oba kluba su nas naučila da ni domaći tereni nije garant uspjeha. Slavio je bordno tim u finalnim serijama i u Hercegovini, a Širokobriježani su znali šokirati Skenderiju i pjevati pobjedničke pjesme u Sarajevu, pa je i ove godine samo jedno sigurno – sve je moguće!

Uz domaći teren, Studenti ća imati i psihološku prednost. Do sada su već tri puta slavili nad Širokim, odnijeli kup iz Mostara, radovali se na Pecari i bili neprikosnoveni u Skenderiji. Iza sebe imaju sjajnu sezonu u kojoj su ostvarili sve zacrtane ciljeve, pa i više od toga i s pravom se mogu nadati najljepšem završetku sezone.

Najveći adut Sarajlija sigruno dolazi sa klupe, u liku i djelu iskusnog stručnjaka Vlade Vukoičića. Vukoičić je već pokazao da zna odgovoriti na igru svakog protivnika, a utakmice visokog naboja nisu mu strane. Nakon sezone u kojoj su se nizali uspjesi, neće biti nezasluženo da upravo Vukoičić bude na rukama igrača, uprave i navijača iznesen iz dvorane.

S druge strane, Široki nije sjajno počeo sezonu. Povrede, smjene trenera, odlasci i dolasci igrača tavorenje na sredini tabele Lige 13 nisu u najljepšem svjetlu predstavili klub iz Hercegovine. Ipak, u najvažnije utakmice “plavi” će ući najjači kao što su to i radili mnogo puta do sada.

 Ekipa je dobro posložena, uigrana i prekaljena kroz rovovski rat u polufinalu sa Igokeom. Na treren se vratio “Kapetan”, popularni Šime Špralja i čak i ako nije potpuno spreman predstavljaće veliku opasnost za Sarajilije.

Upravo pod košem, Široki i jeste najbolje potkovan. Imaju više dobrih igrača i uz povrijeđenog Zimića i “ukočenog” Đurasovića to je mjesto na kojem bi mogli imati prevagu nad Bosnom. Široki je poznat po tome da najbolje igra kada je najvažnije, što je na svojoj koži najbolje osjetio baš sarajevski tim.

Uz to, i tim sa Pecare već je ispunio svoj cilj plasiravši se u NLB ligu, što je za mnoge koji su prvenstvo pratili od samog početka veliko iznenašenje i uspjeh, pa će u finalu igrati potpuno rasterećeno. Nema sumnje da u Širokom brijegu navijači s pravom očekuju titulu.

Bosanskohercegovački košarkaški Classico je pred nama. Sarajevski ljubitelji košarke dolaze na svoje večeras od 20.30, dok će Pecara “goriti” u subotu. Bolji tim ponijeće titulu prvaka za sezonu 2008/09, a jedno iznenađenje bila bi lagana pobjede bilo kojeg od dva tima.

prologist
Ne toliko običan, ali nedovljno tajanstven, da bi se nazvao neobičnim.

Komentariši